maandag 31 december 2012

Happy New Year

Al weer een jaar voorbij. Het gaat zo snel. Maar toch...als je achterom kijkt, is er in dat jaar best veel gebeurd. Eens kijken wat we dan zo al mee gemaakt hebben.

Allereerst Rosanne:
Rosanne was, samen met haar vader, de eerste die werk had gevonden in Canada. In februari besloot ze toch iets anders te gaan doen, omdat ze niet meer uren kon maken in de kledingzaak.
Ze werkt sindsdien voor mensen met een geestelijke (en soms ook lichamelijke) beperking. Het is erg dankbaar werk, maar het is niet uitdagend genoeg om hier lang te blijven werken. Doordat ze vaak 24-uurs diensten draait, werkt ze maar 3 dagen per week. Zo werkt ze gemiddeld 72 uur per week en heeft ze dus nog 4 dagen vrij. Daarom wil ze dit werk voorlopig nog wel even blijven doen. De vrije tijd vult ze op met sporten en lekker genieten met vriendinnen. Ze was bezig met het opzetten van een kleding website, maar dat zal nog wel even wat tijd nemen. In april is er een workshop hier in de stad, voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen en daar wil ze graag naar toe voor meer informatie. In de zomer van het komende jaar wil ze graag weer naar Calgary voor het schaatskamp, net als dit jaar. Dat was haar goed bevallen. Ze heeft er veel geleerd en de trainingen waren goed. Net voor kerst heeft ze haar eigen auto aangeschaft. Weer een stap verder naar zelfstandigheid in dit nieuwe land.

Kevin:
Op 2 januari zijn we naar de grens met de USA gereden, om bij de douane Kevin's permanente verblijfsvergunning geldig te maken. Nu kon hij eindelijk aan het werk in de sportwinkel, A&L Get Active. Hij was blij dat hij meteen werk had en mooi binnen, gedurende de winter. Maar al snel bleek dit niets voor Kevin. Vaak was hij in een kleine ruimte, tussen 4 muren zonder ramen, fietsen aan het repareren, of ski's aan het waxen. Het benauwde hem. Hij wilde naar buiten. In maart heeft Kevin zijn auto gekocht. In mei is hij begonnen als hovenier bij zijn nieuwe werkgever. Het clickt goed tussen hem en zijn baas. Ze kunnen elkaar aanvullen en ze overleggen vaak met elkaar. Kevin kan zijn studie en opgedane ervaring in Nederland en Canada, British Colombia, mooi gebruiken nu. Al snel liet de baas de supervisie over aan Kevin. Het komende voorjaar start Kevin als uitvoerder en krijgt hij een truck van de zaak. Samen met zijn vader heeft Kevin plezier in het werk. In de zomer genieten ze van de resultaten van het aanleggen en opknappen van tuinen en bestrating. In de winter is het voornamelijk sneeuw ruimen op de dumptruck, de bobcat of met de hand.
In de vrije tijd gaat Kevin zo af en toe uit naar een bar met vrienden en vriendinnen. Ook rijd hij graag met Kyle door het land met zijn quad of door de sneeuw met de sneeuwscooter. Tja, het blijft een buitenmens. In Nederland ging hij dan altijd naar zijn neven op de boerderij.
Erno is hier totaal iets anders gaan doen, dan hij ooit in Nederland heeft gedaan. Hij is als kleine zelfstandige begonnen en is zo de vorige winter mooi met binnenwerk doorgekomen. Het renoveren van een oud pand en verdelen in appartementen. Een enorme uitdaging en geweldig om het resultaat naderhand te zien. Toen de zomer in aantocht was, kon zijn werkgever hem geen garantie van werk voor het hele jaar geven, waardoor Erno besloot om iets anders te zoeken. Hij koos er voor om weer in loondienst te gaan. Hij heeft wel twee rechterhanden, maar niet de diploma's en ervaring om zelfstandig klussen te kunnen aannemen. Kevin was net begonnen bij het hoveniers bedrijf en een week later is Erno er aangenomen. Voornamelijk voor het timmerwerk, maaiwerk in parken en bij de legerbasis en voor het rijden op de watertruck om de bloembakken en struiken in de stad te voorzien van water. Ook hier is het resultaat, na een klus, weer de kroon op hun werk. Het geeft een voldaan gevoel. Het is fysiek wel zwaarder, maar het is een fijn bedrijf om voor te werken en de mannen hebben voldoening van hun werk. In de zomer maken ze veel uren per week, maar in de winter kunnen ze het iets rustiger aan doen en hebben ze meer tijd om andere dingen te doen.

Ik, Caroline, span de kroon met het aantal banen die ik al heb geprobeerd. Eind vorig jaar begon ik als receptioniste in een Motel. Vervolgens heb ik gewerkt als baliemedewerkster bij een Bank, receptioniste bij de tandarts, gehandicaptenverzorgster en nu dan weer bij een andere Bank. De vijfde baan al. Ik heb in ieder geval alles aangepakt en geprobeerd. Ik ben weer enkele ervaringen rijker, maar het blijkt dat ik me toch het meest thuis voel in de financiële wereld. Ik heb het bij de Bank erg naar mijn zin en dus hoop ik hier nog lang te mogen blijven.
In de vrije tijd sport ik wat. Ik loop buiten, zolang het weer het toe laat. En de rest van het jaar sport ik in de sportschool. En zodra het kan, pak ik de fiets om een boodschap in de stad te doen. In de winter komen de fietsen niet uit de garage. Verder zijn Erno en ik graag buiten in de natuur, dus als het even kan, dan rijden we ergens heen en gaan wandelen. Er valt hier nog heel veel te zien, dus nog genoeg te ontdekken.

Afgelopen zomer hebben we genoten van de eerste logé’s vanuit Nederland. Eerst kwam Sanne. Rosanne en Sanne hebben een rondreis gemaakt en veel gezien van een mooi deel van Canada. Ze hebben het gezellig gehad samen en kijken er mooi op terug. Daarna kwamen opa en oma voor 6,5 week. Dat was een lange tijd en daardoor hebben ze een goeie indruk gekregen van Brandon, Canada en ons nieuwe leven hier. Ze wisten al aardig de weg op de fiets door de stad. En ze werden door de fietsen ook al herkend door menig ex-Nederlander, waardoor ze vaak aan de praat raakten.

Ja, het eerste jaar was een jaar van even opstarten. Alleen nog de juiste woonruimte vinden, maar daar nemen we rustig de tijd voor. Voor de rest heeft ieder zijn draai hier gevonden en kunnen we nu weer plannen maken en genieten van wat Canada allemaal te bieden heeft.
We willen, als het weer mee zit, in januari naar de World Cup schaatsen in Calgary en meteen Erno's neef en nog wat kennissen bezoeken. Ook willen we deze winter vaker gaan skiën samen, zoals we vandaag gedaan hebben. Het bezoek aan een hockeywedstrijd staat ook op het programma, als ook een concert van Kenny Rogers en B.J. Thomas (raindrops keep falling on my head).

En dan...voor je het weet is het mei en dan gaan we voor het eerst, na 1½ jaar, weer terug naar Nederland. Wat zal dat vreemd zijn.....Maar we hebben er zin in om velen weer te zien en te spreken.

We willen iedereen een heel mooi Nieuw Jaar toe wensen, met veel liefde, warmte, geluk en gezondheid.

Groetjes van:
Erno, Caroline, Kevin en Rosanne

1 opmerking:

  1. Erno,Caroline,Kevin,Rosanne, maak er weer een mooie jaar van.Niet vergeten te genieten he,maar dat lukt geloof ik wel!

    Gr.Jack en Corina.

    BeantwoordenVerwijderen