zondag 21 juli 2013

Tornado's

 Sioux Valley D.N. resident Rick Hall Smoke
COLIN CORNEAU/BRANDON SUN














De vorige en afgelopen winter waren totaal tegengesteld van elkaar. Zo ook de zomers. Vorige zomer was erg constant; warm en droog. Maar deze zomer geeft veel regen en extreem weer. We hebben al veel onweersbuien en tornado waarschuwingen gehad. Het weer kan behoorlijk huishouden, hebben we ontdekt. Het is kort maar hevig. De rioolputten kunnen de hevige regenval soms niet verwerken, waardoor de straten even onder water staan. Ook de tornado's gaan telkens net langs ons heen. Maar donderdagavond was het wel erg dichtbij. De lucht werd helemaal groen en dat beloofd dan niet veel goeds. In Shilo waren veel bomen ontworteld bij de golf baan en in Sioux Valley waren huizen beschadigd en weg gewaaid. In Brandon zijn we er weer, zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De jongens waren op dat moment naar de MacDonalds om ons eenvoudige diner van die dag op te halen. Het water liep over de stoep heen en de bomen stonden te soppen. Maar volgens de weersberichten zijn we nog niet klaar met dit vreemde weer. Ook vrijdagavond werd er weer een tornado waarschuwing afgegeven. Maar daar kwam niets van gelukkig. Er is genoeg schade opgelopen de afgelopen weken, door hevige wind en water overlast. Ja, ja, global warming...

Wat betreft de verhuizing:
Hier, in Manitoba, hebben we fijne ervaringen opgedaan en zullen we dingen achter laten, die we zullen missen. Het constante weer en de warme zomers. De droge sneeuw in de winter. In Ontario zullen we vaker temperatuursverschillen hebben, waardoor we meer sneeuwval en natte sneeuw zullen hebben. Het weer in Ontario is ongeveer tussen Manitoba en Nederland in. De zomers zijn er warmer dan NL, maar er is meer regen dan in Manitoba. De winters zijn er ongeveer 2 maanden korter en milder dan in Manitoba. Als het -25º C is dan is het uitzonderlijk, zegt men. Terwijl we hier 's nachts wel de -40º C hebben gehaald.
Ook de ruimte en de rust zullen we hier wel gaan missen. Het is hier nog wat gemoedelijker en niet zo gehaast. Het is dun bevolkt en dus super rustig op de wegen. Dat zal in Ontario weer anders worden.
Het grappige is, dat we van hier uit maar 3 uur moeten rijden om in Ontario te komen. En dan neemt het nog 3 volle dagen om naar de plek van bestemming te rijden. Zo groot is de provincie. Niet te vergelijken met Nederland dus.
Ook de contacten die we hebben gemaakt met diverse mensen zullen we gaan missen. Maar we hebben er in ieder geval fijne herinneringen aan en dat is dan toch mooi.
Manitoba is duidelijk een agrarische provincie. Met zijn mooie gele canola (koolzaad), vlas, en graan velden. Ook zie je hier veel ronde balen hooi. In Ontario is meer industrie en ook meer toerisme.

In het gebied waar wij gaan wonen is ook veel recreatie. Mensen vanuit de grote stad Toronto en zijn voorsteden rijden ongeveer 1 à 2 uur naar het noorden om daar te recreëren bij o.a. Wasaga Beach aan Georgian Bay. Maar ook om te skiën in de Blue Mountains of te recreëren op het water aan het Simcoe meer.
We gaan het allemaal mee maken.


In Oak Lake, waar ik werk, hebben we dit weekend summer fair. Een heel weekend in het teken van festiviteiten. Vanmorgen zijn ik en Erno vroeg opgestaan en met de jeep van de bank naar Oak Lake gereden en hebben daar ballonnen geblazen en de auto versierd. Om 10 uur reden en liepen we mee in de optocht. We deelden ballonnen en snoep uit. Daarna nog wat vee keuringen bekeken en een lunch genuttigd met de dorpelingen aan lange tafels. Leuk om mee te maken, vooral omdat de meesten je kennen van je werk bij de bank. Daarna maar op huis aan gegaan om nog wat dozen in te pakken, want ja, de verhuizign komt wel dichtbij en tussendoor werken we ook nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten