donderdag 27 juni 2013

Overstroming (2)

Op de radio en tv praat men er nog steeds voornamelijk over in het Nieuws. De overstromingen in Alberta zijn nog steeds het gesprek van de dag. Ook wij hebben wat noodweer gehad de laatste paar dagen. Veel regenval in zeer korte tijd met flinke onweer er bij. Het is nieuw voor ons, om te zien hoe het weer hier kan huishouden, dus we zitten met onze neuzen op het raam naar buiten te kijken. De stroom is gisteravond uitgevallen in 4000 huishoudens in Brandon; wegen liepen over van het water; en ook garages en basements (kelder=benedenverdieping) liepen vol water. Ook bij ons vonden we water in de basement, waar Rosanne slaapt. Het viel gelukkig mee, wat haar spullen betreft, maar de gipswand en de laminaat vloer hebben te lijden gehad onder het water. Voorlopig gaan we het water te lijf met wat handdoeken en dan redden wij het wel. Maar onze huurbaas was er ziek van. Die kan opnieuw beginnen met renoveren.
De afwatering van de dakgoten door de regenpijpen is slecht aan dit huis en dus loopt het water bij de hoeken met bakken naar beneden. We hebben er bij de garage onze vuilcontainer maar onder gezet, maar die was met een kwartier vol.
Vandaag hebben we de Bank ook voor 3 kwartier moeten sluiten, omdat de stroom uit viel. Ook een gevolg van het slechte weer van de vorige avond.

De overstromingen in Alberta is de oorzaak van smeltwater uit de Rocky Mountains en de vele regenval. Maar dat water komt nu via de rivier onze kant op en zal voor flinke overlast gaan zorgen ten noorden van ons. Daarvan zullen wij, hier in Brandon, geen last hebben.
Ten zuiden en westen van ons is het weer gisteren ook veel heftiger geweest en daar zijn wel wegen afgesloten en dorpen onder water gelopen. Er is daar sinds vrijdag 250 mm gevallen. Dus wij lopen er tot nu toe nog door heen. Bovendien wonen wij op het hoog gelegen gedeelte van de stad, dus zullen we niet direct in een nood toestand geraken. Maar omdat het erf af loopt naar het huis, komt het water uiteindelijk toch naar binnen. De grond is namelijk zo verzadigd ondertussen. Het zijn dus eigenlijk alleen maar buien en niet eens een hele of halve dag regen ofzo. Maar de lucht wordt opeens zwart en alles valt in één keer naar beneden. De wind wisselde ook af en kwam eerst van het oosten en dan weer vanuit het westen. Rosanne zat gisteravond in een restaurant met wat vrienden om iets te gaan eten, toen plots de stroom uit viel (hoe romantisch). Uiteindelijk zijn ze na lang wachten maar opgestapt, want eten kwam er niet meer.

De boeren hier hebben net allemaal hun zaad in de grond, sinds 2 tot 4 weken. De laatste boeren zijn nog nauwelijk klaar. Dit kon pas laat, doordat we zo lang de vorst nog in de grond hadden. Wat water kon het land wel gebruiken, want het was droog. Vorig jaar hebben we een droge zomer gehad, dus het smeltwater van de afgelopen winter was zo opgenomen in de grond. Maar nu is er zo veel gevallen, waardoor het water op sommige plekken blijft staan, en dat moet niet te lang duren, anders gaat het gewas rotten en word het een slecht seizoen voor ze.

Komend weekend hebben we een lang weekend, want maandag, 1 juli, is het Canada Day, een nationale feestdag.  Er wordt mooi weer voorspeld. Dus gaan we er maar van genieten, na een natte week vol comotie, al is het gevaar van overstromingen hier in deze provincie nog niet geweken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten