zondag 20 oktober 2013

Gisteren al weer 2 jaar in Canada!!!

En zo zijn we al weer twee jaar in Canada. Ik zat net even mijn blog terug te lezen en we hebben toch al heel veel gedaan, geleerd en beleefd in die periode. Zaten we in Manitoba alles te vergelijken met Nederland, nu vergelijken we Manitoba met Ontario. Want er zijn toch ook heel veel verschillen tussen de provincies onderling, hoor. Maar ja, het is ook 2300 km verschil in afstand. Nu zitten we veel zuidelijker, dus zijn de winters veel korter en minder koud. Maar er kan wel een flinke bult sneeuw vallen. We wonen net in een "snow belt" noemen ze dat. Dus een soort van sneeuw golf. Zuidelijk daarvan, en niet ver van ons vandaan, kan het weer heel erg verschillen. Toronto bijvoorbeeld, ligt maar 1,5 uur zuidelijk van ons, maar daar is de gemiddelde temperatuur in de winter ongeveer -5º C. Terwijl dat hier misschien -15ºof -20º is. Toronto heeft ook veel meer regen dan wij, wat bij ons dan sneeuw zal zijn. Dus we gaan weer een nieuw soort winter mee maken. Met meer natte sneeuw.

Ook kopen we hier sap in blikken. Hoe je dat dan moet drinken, ben ik nog niet achter. Moet ik nog eens na vragen. En je koopt de melk in zakken. Die je vervolgens in een plastic kan stopt. Je knipt een hoekje van het zakje open en gieten maar. Tja, kom er maar op.
Ook het afval scheiden gaat hier weer anders. Hadden we in Manitoba net zulke containers als in Nederland, hier gaan we weer terug naar de afvalbakken. Eén voor papier, één voor recycle, zoals plastic en blikjes en glas, één voor het groene afval en één voor de rest.

Er zijn hier meer bomen en heuvels.We hebben hier weer een langer voorjaar en najaar. Ook is het hier dichter bevolkt. (Manitoba kent 1,5 miljoen inwoners tegen Ontario met ongeveer 13 miljoen) We wonen ook nog eens in een toeristisch gebied, waardoor er hier veel verkeer is. En dat is een heel groot verschil met Manitoba. Maar er zijn hier meer dorpen en steden om ons heen. En dus ook meer te doen. En woonden we in Manitoba gemixt met de Indianen, hier ben ik die nog niet tegen gekomen. Al weet ik dat ze hier wel degelijk ook wonen. Maar toch nog meer in de reservaten, blijkbaar. En noordelijker in de provincie. Ook hier geldt weer voor beide provincies: hier laat je wat, daar vind je wat. En we hadden de tijd in Manitoba absoluut niet willen missen, want we hebben er heel veel gezien en geleerd, een hele fijne tijd gehad, heel veel lieve mensen ontmoet en leuke dingen beleefd.

We zijn dit voorjaar, na 1,5 jaar, weer terug geweest naar Nederland voor een bezoek. Bij aankomst was het nat, erg groen en veel verkeer. En alles was klein en krap. Als we nu naar Nederland zouden gaan, vanuit deze provincie, dan zal het verschil veel kleiner zijn. Ook hoef ik geen ruimte meer over te laten in de koffer, om daar kleding te kopen, want dat kan ik rustig hier doen. Er zijn hier winkels genoeg en meer westers dan in Manitoba.
Het was weer fijn om even alle familie en vrienden weer te zien en spreken.

Nu net weer verhuisd naar een andere provincie en dat geeft ook weer heel veel nieuwe ervaringen. De mannen zijn een eigen bedrijf gestart, waar ze in Nederland nooit over nagedacht zouden hebben. En Rosanne is dan eindelijk haar reis naar Azië gaan ondernemen, wat ze al jaren in haar hoofd had om te doen, maar nog niet ging, vanwege de geplande emigratie.

En zo, met alle belevenissen en nieuwe indrukken, vliegt de tijd en zijn er al weer twee jaar om. Vorig jaar konden we het één-jarig jubileum niet vieren, omdat we te klein behuisd waren. Nu vieren we het niet, omdat we nog maar zo kort hier zijn. Volgend voorjaar dan maar een BBQ feestje organiseren, als opa en oma over komen. Lijkt me geen slecht idee.


2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd!!!!
    Yep, de tijd gaat supersnel en voor je het weet kun je weer je Visum verlengen!!! ;)
    Maar goed om te lezen dat jullie weer een beetje aan het "verWesteren"zijn.
    More civilization maar toch lekker ruim en wijds zullen we maar zeggen.
    Enne....eraan denken is ook al een beetje vieren toch! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He luitjes,

    Ik ga weer een poging wagen om te reageren. Ik heb het nu een aantal keer geprobeerd, maar het is maar 1 of 2 keer gelukt. Dus ben benieuwd.

    Leuk te lezen hoe het jullie vergaat in Ontaro.
    Jullie hebben wel mazzel dat het nu dicht bij is om je paspooren te doen, wij moeten daar voor naar Calgary, of ook Toronto, maar dat is wat verder. Maar wie weet kunnen we dat eens combineren met een bezoek aan jullie. Mijn paspoort verloopt pas over 2 1/2 jaar, dus dat duurt nog even. ;)
    Nou, Groetjes en succes met solliciteren!

    @nneke xxx

    BeantwoordenVerwijderen